Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Nirvana - American grunge band

από τον Ζήση Σακαβάρα

Οι νιρβάνα ήταν μια αμερικανική ροκ μπάντα που διαμορφώθηκε από τον τραγουδιστή/κιθαρίστα Kurt Cobain (Κερτ Κομπέιν) και το μπασίστα Krist Novoselic (Κρίστ Νοβοσέλιτς) στο Αμπερντήν, Ουάσιγκτον το 1987. Οι νιρβάνα πέρασαν από μια διαδοχή των ντράμερ, με τον Dave Grohl, ο οποίος πήρε μέρος στο γκρουπ το 1990, να παραμένει στο συγκρότημα τον περισσότερο χρόνο. Θεωρούνται ένα από τα μεγαλύτερα ροκ συγκροτήματα και στιγμάτισαν μια ολόκληρη γενιά.

Το συγκρότημα καθιερώθηκε ως τμήμα της μουσικής σκηνής του Σιάτλ, που κυκλοφόρησε την πρώτη του δουλειά Bleach για την ανεξάρτητη δησκογραφική εταιρία Sub Pop το 1989. Αφού υπέγραψαν στην εταιρία DGC, οι νιρβάνα βρήκαν απροσδόκητη επιτυχία με το «Smells like teen spirit», το βασικο single απο τον δίσκο Nevermind (1991). Στη συνέχεια, οι νιρβάνα εισήχθησαν στην επικρατούσα τάση, απομακρύνοντάς την όμως από τα κυρίαρχα είδη της δεκαετίας του 1980 (glam metal, arena rock, και χορευτική ποπ μουσική) και αναδεικνύοντας το υποείδος της εναλακτικής ροκ (alternative rock) μουσικής, grunge. Ως frontman των νιρβάνα, ο Kurt Cobain βρέθηκε αναφερόμενος στα μέσα ως «εκπρόσωπος μιας γενιάς», της αποκαλούμενης Generation Χ[1][2] και το γνωστότερο ίσως τραγούδι τους "Smells Like Teen Spirit" από τον δίσκο "Nevermind" χαρακτηρίστικε «ύμνoς» μιας ολόκληρης γενιάς. Ο Cobain ήταν ανήσυχος με την προσοχή και τοποθέτησε την εστίασή του στη μουσική του συγκροτήματος, θεωρώντας οτι το μήνυμα του γκρουπ και το καλλιτεχνικό όραμα έχει παρερμηνευθεί από το κοινό και προκάλεσε το ακροατήριο του συγκροτήματος με το τρίτο στούντιο άλμπουμ τους, In utero (1993).
Το συγρότημα διαλύθηκε σύντομα με το θάνατο Cobain τον Απρίλιο του 1994, αλλά η επιρροή και η δημοτικότητα της μουσικής του συνεχίστηκαν και στα χρόνια που ακολούθησαν। Το 2002 το "You Know You're Right," ένα ατελές demo από την τελευταία περίοδο ηχογραφήσεων του γκρουπ, έφτασε στην κορυφή των playlist των ραδιοφωνικών σταθμών όλου του κόσμου. Από το ντεμπούτο τους, το γκρουπ έχει πωλήσει πάνω από είκοσι πέντε εκατομμύρια άλμπουμ μόνο στις ΗΠΑ, και πάνω από πενήντα εκατομμύρια παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου