Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την λιποαναρρόφηση


από την Μαρία Σοφιανίδου

Μεγάλη συζήτηση τα τελευταία χρόνια γίνεται γύρω από την πλαστική χειρουργική και συγκεκριμένα από την λιποαναρρόφηση. Η φύση της επέμβασης αυτής αφορά στη διαμόρφωση του σώματος και ιδιαίτερα των τοπικών σημείων στα οποία επεμβαίνει, δίνοντας έτσι ένα πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα.Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι η λύση στην παχυσαρκία αλλά βοηθά αποτελεσματικά στο τοπικό λίπος.
Λιποαναρρόφηση ορίζεται σαν η αφαίρεση τοπικού λίπους κάτω από το δέρμα με την χρήση κάννουλας η οποία φέρει στην κορυφή της μια μικρή τρύπα, με την βοήθεια μιας ισχυρής αρνητικής πίεσης. Η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει με γενική αναισθησία,sedation, ή τοπική αναισθησία.
Σημεία που μπορεί να βοηθήσει μια επέμβαση λιποαναρρόφησης είναι: κοιλιά, γλουτοί, γόνατα, μπράτσα, ισχία και άλλα όπως το στήθος για τους άνδρες (γυναικομαστία) πρόσθια επιφάνεια μηρών, λαιμός, βραχίονες, λαγόνια, εσωτερική πλευρά των μηρών και γόνατα।
ΣΩΣΤΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

Πριν την μεγάλη απόφαση θα πρέπει:
1)Βρείτε γιατρό (πλαστικό χειρούργο) και ελέγξτε τον τίτλο του ιατρού και σε περίπτωση αμφιβολίας επικοινωνήστε με την Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής χειρουργικής.
2)Συζητήστε μαζί του κάθε πιθανή απορία σας, ώστε να έχετε όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα και τα αποτελέσματα να είναι αυτά που πραγματικά έχετε φανταστεί.
3)Ενημερώστε το γιατρό για το ιατρικό ιστορικό σας ακόμη για φάρμακα ή συμπληρώματα που έχετε πάρει.
4)Βεβαιωθείτε για το χώρο της επέμβασης, να σας γνωστοποιήσει την κλινική
Στη συνέχεια θα αναλύσουμε μια από τις μεθόδους λιποαναρρόφησης ,την μέθοδο tumescent, μια από τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της πλαστικής χειρουργικής।
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η λέξη tumescent σημαίνει οιδηματώδης-τεντωμένος. Ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες αραιωμένης αδρεναλίνης (σύσπαση των τριχοειδών) μέσα στο υποδόριο λίπος οι ιστοί κάτω από το δέρμα γίνονται οιδηματώδεις και τεντωμένοι. Παράλληλα το διάλυμα περιέχει τοπικό αναισθητικό για μείωση του πόνου. Η λιποαναρρόφηση tumescent έχει αποδειχθεί ασφαλής με τις δόσεις των φαρμάκων που χρησιμοποιούν οι πλαστικοί χειρουργοί
Η κάννουλα της λιποαναρρόφησης κατασκευάζεται από ανοξείδωτο ατσάλι και εισέρχεται στο υποδόριο λίπος αυτό δηλαδή που είναι κάτω από το δέρμα. Αυτή η μικρο-κάνουλα έχει διάμετρο λιγότερο από 3mm.Με τους κατάλληλους σχεδιασμούς οι μικροκάνουλες μπορούν να αφαιρέσουν αρκετό λίπος.
Η τομή εισόδου της κάνουλας στο δέρμα είναι της τάξεως του 1mm και κρίνεται αρκετό για την είσοδο της μια και το δέρμα εχει ελαστικότητα. Απο την ίδια μικρή τομή θα εισέλθει και η έκχυση tumescent.Οι τομές αυτές είναι τόσο μικρές που συνήθως δεν χρειάζεται να συρραφτούν, και αυτό κάποιες φορές μειώνει το οίδημα μετά την επέμβαση αλλά και τις μελανιές.
Με την χρήση των μικρών κανουλών επιτυγχάνουμε την αφαίρεση του λίπους σε όλα τα στρώματα χωρίς να αφήνουν τα αυλάκια που άφηνε η παλιά τεχνική με τις πιο χοντρές κάνουλες και κατά συνέπεια να έχουμε πιο λεία αποτελέσματα. Επίσης οι παλιές κάνουλες είχαν τον κίνδυνο να αφαιρέσουν πιο πολύ λίπος απ’οσο επιτρέπεται από μια περιοχή. Επιπρόσθετα, λόγω της έγχυσης με τοπικό αναισθητικό διάλυμα ο μετεγχειρητικός πόνος έχει μειωθεί κατά πολύ ούτως ώστε η επέμβαση πολλές φορές να γίνεται χωρίς την παραμονή του ασθενούς στην
κλινική.( εξαρτάται πάντα από την περίπτωση)Πιθανοί Κίνδυνοι
Οι επιπλοκές από την λιποαναρρόφηση είναι σπάνιες. Το πιο συχνό πρόβλημα που συναντούμε είναι ο ασθενής να είναι λιγότερο ευχαριστημένος γιατί είχε άλλες προσδοκίες απ’αυτές που πραγματικά μπορεί να επιτύχει η λιποαναρρόφηση. Έτσι λοιπόν το σημαντικότερο απ’όλα είναι η καλή ενημέρωση σας για τις δυνατότητες της επέμβασης αλλά και η σωστή επικοινωνία με τον πλαστικό χειρουργό (συμπεριλαμβανομένου και του ιατρικό ιστορικό σας)
Ως μεγαλύτερο κίνδυνο οι ειδικοί αναφέρουν την υπερβολική λιποαναρρόφηση. Όπως μια μεγάλη αφαίρεση λίπους και μάλιστα ταυτόχρονα από πολλές περιοχές την ιδία χρονική στιγμή ή επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις στην ίδια περιοχή και σε μικρό χρονικό διάστημα.Μετά την επέμβαση
Με την μέθοδο που προαναφέραμε (tumescent) λόγω των ειδικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται μειώνουν κατά πολύ την απώλεια του αίματος και τον πόνο μετεγχειρητικά σε αντίθεση με τις παλαιότερες τεχνικές που υπήρχε απώλεια αίματος και η μείωση του μετεγχειρητικού πόνου φθάνει εως και τις 10 ώρες καθώς μειώνονται και οι μελανιές. Η χρήση του ειδικού κορσέ βοηθάει να περιοριστεί το μετεγχειρητικό πρήξιμο και επιτρέπει την ροή των υγρών της λιποαναρρόφησης προς τα έξω. Ο κορσές παραμένει για 2-3 εβδομάδες και δεν χρειάζεται πιο πολύ
ενώ το μπάνιο επιτρέπεται μετά από 4 ημέρες. Οι μελανιές υποχωρούν σταδιακά. Η γυμναστική επιτρέπεται μετά από 3-4 εβδομάδες.
Ώριμη σκέψη & πολύ συζήτηση με το γιατρό μας, απλά βήματα για να είμαστε πραγματικά ευχαριστημένοι, εξωτερικά και ψυχολογικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου