Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος


από την Γεωργία Τσιώρου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Στατιστικά Στοιχεία


Το κάπνισμα προκαλεί:
• τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
• το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
• το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
• το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
• το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα
• oικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας:
• Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών.
• Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρεία:
• Οι καπνιστές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10% από το 1996. Το ίδιο, όμως, συνέβη και με τους θανάτους με καρκίνο του πνεύμονα, που ξεπερνούν πλέον τους 6.000 ετησίως.
• Ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, οι Έλληνες δοκιμάζουν το τσιγάρο.
• Μέχρι τα 14, σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής.
• Μόλις το 3% των μαθητών του γυμνασίου και το 11% των μαθητών του λυκείου καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα μετά από συστηματική χρήση.
• Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέες γυναίκες καπνίστριες, αλλά και όσες δεν συμμορφώνονται σε ευαίσθητες περιόδους, όπως αυτές της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Δεν είναι τυχαίο, εξηγούν οι επιστήμονες, ότι η πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Aπό 1η Σεπτεμβρίου οι καπνιστές δεν θα κάνουν πλέον ό,τι τους καπνίσει αφού απαγορεύεται χωρίς εξαίρεση το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζεται να καταργήσει τα τασάκια σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Παράλληλα, από 1η Σεπτεμβρίου καταργούνται και τα καπνιστήρια σε όλους τους χώρους εργασίας και οι καπνίζοντες υποχρεούνται να πηγαίνουν έξω από την είσοδο του κτιρίου ή στην ταράτσα.

Ωστόσο, ορίστηκε ότι θα δοθεί μεταβατική περίοδος οκτώ μηνών σε καζίνο και νυχτερινά κέντρα με εμβαδόν άνω των 300 τ.μ., ώστε να συμμορφωθούν, ενώ δεν προβλέπονται εξαιρέσεις όπως ήταν για παράδειγμα τα καταστήματα κάτω των 70 τ.μ., των οποίων οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να χαρακτηρίσουν ως χώρους καπνιζόντων ή μη.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύτηκε πως στο διάστημα αυτό θα γίνονται αυστηρότατοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν προχωρά ομαλά ο διαχωρισμός των χώρων σε καπνίζοντες και μη, ενώ το ύψος των προστίμων είναι υπό συζήτηση με εμπλεκόμενους φορείς.

Θεριακλής ετών... δύο

Ένας δίχρονος Ινδονήσιος, γιος ανθοπώλη που κάπνισε για πρώτη φορά σε ηλικία 18 μηνών, έχει φτάσει να κάνει 40 τσιγάρα την ημέρα και είναι πλέον εθισμένος στη νικοτίνη.
Ο δίχρονος Ινδονήσιος ποζάρει μάγκικα στο φωτογραφικό φακό και τις κάμερες που τον αποθανατίζουν να καπνίζει το τσιγάρο του.

Είναι μια σκηνή που προκαλεί θλίψη καθώς ο δίχρονος γιος ανθοπώλη καπνίζει ούτε λίγο ούτε πολύ 40 τσιγάρα την ημέρα.

Ο Μωάμεθ, ο πατέρας, του έδωσε το πρώτο του τσιγάρο όταν ο μικρός ήταν 18 μηνών. Σήμερα έχει εθιστεί στη νικοτίνη καθώς όπως φαίνεται κατεβάζει με μανία τον καπνό.

Η 26χρονη μητέρα του Ντιάνα κλαίγοντας λέει "Έχει εντελώς εθιστεί. Αν δεν του δώσουμε τσιγάρο, το παίρνει μόνος του. Είναι μονίμως θυμωμένος και κτυπά το κεφάλι του στον τοίχο. Μου λέει ότι αισθάνεται ζάλαδα αν δεν καπνίσει".

Ο 30χρονος πατέρας απαντά πιο "αρσενικά", "Μου φαίνεται αρκετά υγιής. Δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα. Ας καπνίζει όσο θέλει ",λέει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου