Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Μαθηματικός λέει όχι σε 1.000.000 δολάρια


Στα μαθηματικά και όχι στον εαυτό του θα χαρίσει ο Ρώσος μαθηματικός Πέρελμαν το αξιοσέβαστο ποσό του ενός εκατ. δολαρίων το οποίο κέρδισε ως έπαθλο από το CMI.

Ο Ρώσος μαθηματικός Γκριγκόρι Πέρελμαν, στον οποίο απονεμήθηκε τον περασμένο Μάρτιο το βραβείο Χιλιετίας του Ινστιτούτου Μαθηματικών Clay (CMI) δήλωσε έπειτα από πολλές εβδομάδες αναμονής ότι δεν θα δεχθεί το βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

"Ο δόκτορας Πέρελμαν μας δήλωσε ότι αποφάσισε να μην δεχθεί το βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Το φθινόπωρο του 2010 το CMI θα ανακοινώσει με ποιο τρόπο αυτό το ποσό θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος των μαθηματικών", αναφέρει το CMI σε χθεσινή ανακοίνωσή του που ανέβασε στον ιστότοπό του.

Ο Πέρελμαν δεν παρέστη στις αρχές Ιουνίου σε μία εκδήλωση που έγινε στο Παρίσι για να τον τιμήσει επειδή έλυσε την "Εικασία του Πουανκαρέ". Χάρη στη λύση που έδωσε σε αυτό το μαθηματικό πρόβλημα, που παρέμενε άλυτο από το 1904, ο Πέρελμαν είχε τιμηθεί το 2006 με το μετάλλιο Φιλντς, που θεωρείται το "Νόμπελ των μαθηματικών", όμως είχε αρνηθεί κι αυτή τη διάκριση.

Η "Εικασία του Πουανκαρέ" αναφέρεται στη μελέτη σχημάτων, χώρων και επιφανειών και εξηγεί την τοπολογία των πολυδιάστατων αντικειμένων. Σε γενικές γραμμές αναφέρει ότι μια τρισδιάστατη σφαίρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναλογικά για την περιγραφή υπερδιάστατων αντικειμένων που είναι αδύνατο να τα δεις. Η εικασία προσπαθεί να εξηγήσει τη συμπεριφορά των πολυδιάστατων σχημάτων στο χώρο.

Από το 1904 που ο Ανρί Πουανκαρέ διατύπωσε το θεώρημα, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του 20ου αιώνα προσπάθησαν ανεπιτυχώς να το αποδείξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου