Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Η μεγαλύτερη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του κόσμου από την Google


Η Google, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες των ΗΠΑ, καθώς και με εκείνες της Oξφόρδης, του Χάρβαρντ και άλλων έγκυρων πανεπιστημίων να ψηφιοποιήσει όλα τα βιβλία που έχουν στην κατοχή τους.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη στον κόσμο. Τα βιβλία θα μετατραπούν σε ηλεκτρονικά αρχεία και θα μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτά μέσω του Διαδικτύου - και μάλιστα δωρεάν.

Μεταξύ των ιδρυμάτων που θα συνεργαστούν με το Google για αυτό το ιστορικής σημασίας πρόγραμμα είναι το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.

Επίσης η αμερικανική μηχανή αναζήτησης Google και το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού υπέγραψαν στη Ρώμη συμφωνία για την ψηφιοποίηση ενός εκατομμυρίου βιβλίων χωρίς δικαιώματα από τις εθνικές βιβλιοθήκες της Ρώμης και της Φλωρεντίας.

"Η Google θα αναλάβει το κόστος της ψηφιοποίησης των έργων αυτών και θα εγκαταστήσετε ένα κέντρο ψηφιοποίησης στην Ιταλία", αναφέρει σε ανακοινωσή της η Google, διευκρινίζοντας ότι τα βιβλία θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Google Books.

Τέλος η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας και η Google υπέγραψαν συμβόλαιο ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, για τη ψηφιοποίηση 400.000 βιβλίων που δεν υπόκεινται σε περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων.

Η αυστριακή βιβλιοθήκη διαθέτει μία από τις πέντε μεγαλύτερες συλλογές λογοτεχνικών βιβλίων από το 16ο μέχρι και το 19ο αιώνα, με πάνω από 120 εκατομμύρια σελίδες.

Η Google που θα είναι υπεύθυνη για τη ψηφιοποίηση αναφέρει πως το κόστος για κάθε βιβλίο κυμαίνεται ανάμεσα σε 60 με 120 δολάρια.

Υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης δήλωσαν πως αυτή η κίνηση στοχεύει στο να διατηρηθεί το πολύτιμο υλικό καθώς και να δημιουργηθούν ψηφιακά αντίγραφα ασφαλείας σε περίπτωση καταστροφής των πρωτοτυπων.

Η διαδικασία ψηφιοποίησης θα ξεκινήσει το 2011 στη Γερμανία και αναμένεται να τελειώσει μετά από έξι χρόνια.

Το Google αποφάσισε να συμμετάσχει και να βοηθήσει υλικοτεχνικά στη γιγαντιαία προσπάθεια μετατροπής τόσων βιβλίων σε ηλεκτρονικά αρχεία, αφού η άκρως επιτυχημένη είσοδο του στο χρηματιστήριο πριν από λίγους μήνες απέφερε στα ταμεία του τεράστια ποσά.

Τα στελέχη του Google αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο τόσο για τη μέθοδο και την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί στην ψηφιοποίηση όσο και για το πόσο θα στοιχίσει. Υπολογίστηκε πάντως ότι το κόστος για τη μετατροπή ενός βιβλίου σε ηλεκτρονικό αρχείο (σάρωση και ψηφιοποίηση) θα είναι περί τα δέκα δολάρια. Με δεδομένο ότι στα ράφια των βιβλιοθηκών στις οποίες θα έχει πρόσβαση το Google βρίσκονται περισσότεροι από 15 εκατομμύρια τίτλοι, το ποσό αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Oρισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση όλων αυτών των βιβλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου