Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Nαι στην ηλιοθεραπεία αλλά με κανόνες


από την Γεωργία Τσιώρου

Όσο και αν στο παρελθόν ακούγαμε περί προστασίας από τον ήλιο λίγο σαν τις αναγκαστικές συμβουλές της μαμάς στην εφηβική ηλικία, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε στάση, δεδομένου, πως οι πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από καρκίνο του δέρματος σήμερα είναι 1 στις 100 ενώ το 1950 ήταν 1 στις 2500!


Από σήμερα κιόλας λοιπόν ακολουθήστε νέες «τακτικές» και μειώστε σημαντικά τον κίνδυνο μελανώματος και την πρόωρη γήρανση, ακολουθώντας τις συμβουλές του Βρετανικού Ινστιτούτου δερματολογίας:

• Μην εκτίθεστε σε μέρη που ο ήλιος είναι πολύ έντονος.

• Αναζητήστε ένα μέρος πιο σκιερό. Άλλωστε και εκεί θα μαυρίσετε και μάλιστα με μεγαλύτερη διάρκεια!

• Μην φοβάστε το αντηλιακό. Με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές του σώματος, απλώστε ένα στρώμα κρέμας ακόμα και τις πιο συννεφιασμένες μέρες.

• Ανανεώστε το κάθε 2 ώρες

• Τα παιδιά δεν εξαιρούνται των κινδύνων…καπέλο, αντηλιακό και παιχνίδι στην σκιά είναι υποχρεωτικό!

• Αποφύγετε το solarium που εκτός από καρκίνο του δέρματος σε συνδυασμό με τον ήλιο προκαλεί και ρυτίδες.

• Είναι πιο πιθανό να πάθετε έγκαυμα όταν ξαπλώνετε κοντά στη θάλασσα ή σε παραλία με άμμο λόγω των αντανακλαστικών ιδιοτήτων τους. Επιλέξτε ένα καπέλο με γείσο και απαραιτήτως γυαλιά ηλίου για την ώρα που βρίσκεστε στην παραλία.

• Αν η δικαιολογία της πολύωρης παραμονής σας στον ήλιο είναι η ανάγκη για «συλλογή» βιταμίνης D, σκεφθείτε καλύτερα να εντάξετε στην διατροφή σας τροφές που είναι πλούσιες σε περιεκτικότητά της βιταμίνης αυτής.

• Ελέγξτε το δέρμα σας κάθε χρόνο με την επίσκεψη σε έναν δερματολόγο και «επιταχύνετε» την διαδικασία αν δείτε οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό.


Εγκαύματα από ηλιοθεραπεία

Τα περισσότερα είναι επιφανειακά εγκαύματα με κοκκίνισμα, φαγούρα και ευαισθησία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το δέρμα γίνεται κατακόκκινο και δημιουργούνται φλύκταινες (φουσκάλες με πύον). Ο πάσχον μπορεί επίσης να πάθει θερμοπληξία αν εκτεθεί για πολύ ώρα στον ήλιο.

Μερικές φορές οι υπερβολικές αντιδράσεις στην έκθεση στον ήλιο μπορούν να εμφανισθούν γρηγορότερα με τη χρήση ορισμένων φαρμάκων. Σε μεγάλο υψόμετρο, το έγκαυμα από τον ήλιο μπορεί να προκληθεί ακόμα και τις μουντές ημέρες του καλοκαιριού (από την αντηλιά) ή από την αντανάκλαση του χιονιού το χειμώνα.

Σε περίπτωση λοιπόν που κάποιος πάθει ηλιακό έγκαυμα, πρέπει:

•Να απομακρυνθεί από τον ήλιο και να πάει σε σκιά ή ακόμα καλύτερα σε κλειστό χώρο.

•Να δροσίσει το δέρμα του, που έχει πάθει έγκαυμα, με ένα σφουγγάρι ή να μπει μέσα σε μπανιέρα με κρύο νερό.

• Σε περίπτωση που κάνουν την εμφάνισή τους πολλές φλύκταινες ή κάποια άλλη βλάβη του δέρματος, πρέπει να ακολουθηθεί ιατρική συμβουλή.

•Να χρησιμοποιήσει μια ενυδατική κρέμα για μετά τον ήλιο, αν τα εγκαύματα είναι πολύ ελαφριά, ώστε να μπορεί να απαλύνει το έγκαυμα.

Βέβαια στις πιο ελαφριές μορφές, που είναι και το σύνηθες, υπάρχουν και οι πρακτικές μέθοδοι, όπως είναι η επάλειψη της περιοχής με γιαούρτι, για να μπορέσει κανείς να ανακουφιστεί από τον πόνο και το τσούξιμο που προκαλείται από το έγκαυμα. Φυσικά η πιο καλή αντιμετώπιση είναι η πρόληψη, μια και εκτός από τα εγκαύματα του δέρματος, η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου