Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Βραβεία νόμπελ - Γιατί δεν υπάρχει νόμπελ Μαθηματικών


Τα βραβεία Νobel θεσπίστηκαν και πήραν το όνομά τους από τον Alfred Nobel, Σουηδό χημικό και εφευρέτη του δυναμίτη. Στην διαθήκη του έγραψε ότι επιθυμεί το 95% της περιουσίας του να μοιραστεί στους άξιους εκπροσώπους της Ιατρικής, της Χημείας, της Φυσικής, της Ειρήνης και της Λογοτεχνείας και έτσι, τα πέντε αυτά βραβεία δίνονται πλέον ετήσια από το 1901. Το 1968 η Τράπεζα της Σουηδίας καθιέρωσε και το βραβείο Oικονομικών επιστημών στην μνήμη του Nobel.

Όλοι μας γνωρίζουμε τα βραβεία νόμπελ, τη μεγαλύτερη επιβράβευση που μπορεί να λάβει ένας επιστήμονας ή διανοούμενος. Η απαρχή του θεσμού των νόμπελ χρονολογείται στα 1901, με εφευρέτη το Σουηδό χημικό Αlfred Bernhard Nobel. Αρχικά υπήρχαν βραβεία για τη φυσική, την ιατρική ή φυσιολογία, τη λογοτεχνία, τη χημεία και την ειρήνη. Αργότερα, κατά το 1965, προστέθηκε στη λίστα και η οικονομική επιστήμη, και τώρα πλέον υπάρχει και το χρηματικό έπαθλο το οποίο κάθε χρόνο μπορεί να διαφέρει, ωστόσο υπολογίζεται πάντα γύρω στα 1 εκατομμύριο δολάρια.


Είναι εμφανές ότι απο τη λίστα των επιστημών, λείπουν τα μαθηματικά. Ο λόγος στην πραγματικότητα παραμένει αδιευκρίνιστος, ωστόσο πολλά είναι τα σενάρια και οι παραφιλολογίες που απαντούν σε αυτό το παράξενο. Η πιο διαδεδομένη εκδοχή -ίσως λόγω της ίντριγκας που την περικλείει!- είναι αυτή κατά την οποία ο Nobel ζήλευε το μαθηματικό Gosta Mittag-Leffler, καθώς ο δεύτερος είχε κερδίσει τη γυναίκα που ήταν ερωτευμένος ο πρώτος! Έτσι ο Σουηδός δεν ήθελε να θεσμοθετήσει ένα βραβείο το οποίο ίσως λάμβανε ο Leffler. Δεύτερη αιτία ωστόσο είναι ότι ο Nobel δε θεωρούσε αρκετά πρακτικά τα μαθηματικά ώστε να αποδώσει σε αυτά ένα βραβείο. Δεν ξέρω βέβαια τι θετικές επιστήμες θα υπήρχαν για να δωθούν νομπελ αν δεν υπήρχαν τα μαθηματικά, αλλά έτερον εκάτερον!

Εν τούτοις υπάρχουν άλλα τρόπαια για τα μαθηματικά, όπως τα μετάλια Fields και το βραβείο Abel. Τα μετάλια fields απονέμονται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1936 και συνοδεύονται και αυτά από ένα χρηματικό ποσό, κατά πολύ μικρότερο των βραβείων νόμπελ. Θεωρούνται η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να λάβει ένας μαθηματικός. Το βραβείο Abel απονέμεται κάθε χρόνο από το 2002 στη Νορβηγία, αποκαλείται το «νόμπελ των μαθηματικών», και η χρηματική ανταμοιβή που παρέχει είναι λίγο μικρότερη από των νόμπελ.

-o Nobel πέθανε το 1896, αλλά έκαναν 5 χρόνια μέχρι να καθιερώσουν τα βραβεία καθώς -μεταξύ άλλων- τρόμαξαν να καταλάβουν τι εννοούσε ο Nobel στην διαθήκη του και σε ποιον ακριβώς έπρεπε να δώσουν τα βραβεία!
-Όλα τα βραβεία δίνονται στην Στοκχόλμη, εκτός από το Νόμπελ Ειρήνης που δίνεται στο Όσλο της Νορβηγίας. Αυτό γίνεται επειδή ο Νobel δεν εμπιστευόταν τους Σουηδούς Βουλευτές
- Τα βραβεία δίνονται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειος θανάτου του ιδρυτή τους.
- Στην Σουηδία θεωρούνται τρελά σημαντικό event και όλοι είναι κολλημένοι στις τηλεοράσεις τους. Πέρυσι, 1.300.000 περίπου Σουηδοί παρακολούθησαν την τελετή και την δεξίωση που ακολούθησε.
- Τα βραβεία δίνονται στο Konserthuset, ενώ η τελετή που ακολουθεί γίνεται στο Stadshuset, το Δημαρχείο της πόλης
- Το βραβείο, εκτός από την φήμη, είναι ένα χρυσό μετάλειο, ένα δίπλωμα και 10.000.000 Σουηδικές κορώνες, δηλαδή κάπου 1.110.000 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου