Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Πρόταση για σινεμά - The Social Network


Όταν θέλεις να κάνεις 500 εκατομύρια φίλους, σίγουρα θα κάνεις και λίγους εχθρούς.

Πλοκή


Μια φθινοπωρινή βραδιά του 2003, ο φοιτητής του Χάρβαρντ και ιδιοφυΐα στις γλώσσες προγραμματισμού, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, κάθεται στον υπολογιστή του και ξεκινά να δουλεύει πάνω σε μια καινούρια ιδέα. Σε μια έξαψη blogging και προγραμματισμού στο φοιτητικό του δωμάτιο, ο Μαρκ αρχίζει κάτι που σύντομα θα μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο και θα προκαλέσει επανάσταση στην επικοινωνία. Μόλις έξι χρόνια, αλλά και 500 εκατομμύρια φίλους μετά, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ γίνεται ο νεαρότερος δισεκατομμυριούχος στην Ιστορία… Όμως για αυτόν τον επιχειρηματία, η επιτυχία οδηγεί τόσο σε προσωπικές όσο και νομικές επιπλοκές.


Aμερικανική ταινία
(2010)Διάρκεια: 120' σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ με τους: Τζέσι Άιζενμπεργκ, Ρούνι Μάρα, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Άντριου Γκάρφιλντ

Κριτική

Είτε είσαι μέλος της μεγάλης ομάδας του Facebook, είτε απλά έχεις ακούσει γι`αυτό, είναι πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθείς το πώς ξεκίνησαν όλα, αλλά συγχρόνως να μαθαίνεις την ιστορία του ανθρώπου που κρύβεται πίσω από αυτή τη πασίγνωστη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία έγινε μέρος της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων ανά το κόσμο. Ο David Fincher παρουσιάζει βέβαια τα γεγονότα χωρίς ιδιαίτερη ένταση ή συναίσθημα και η αφήγηση του συχνά χάνει το ρυθμό της με τα συνεχή μπρος πίσω στο παρόν και στο παρελθόν, ωστόσο έχει μια αξιόλογη ομάδα νέων ηθοποιών, που στηρίζει άψογα το εγχείρημα του- ο Jesse Eisenberg, συμπαθής και εκνευριστικός, παίρνει πάνω του όλη τη ταινία, καλός και ο Justin Timberlake.

Το διάσπαρτο χιούμορ (όπως η αναφορά σε μια… κότα), η μουσική και ατάκες του τύπου «σημαντικότερο από το να βρεις μια δουλειά, είναι να εφεύρεις μία», κερδίζουν ξανά την προσοχή μας, όταν η ταινία κάπου στη μέση αρχίζει να κουράζει. Δεν παύει όμως το Social Network να είναι επίκαιρο και κατά κάποια έννοια να βάζει το κοινό πίσω από την κλειδαρότρυπα του Mark Zuckerberg, κάνοντας μας όλους θεατές της πορείας του προς την κορυφή. Το φινάλε ειλικρινές και τόσο αληθινό, αντικατοπτρίζει την μορφή των σχέσεων στην εποχή του internet, όπου το add και το remove είναι καθοριστικής σημασίας. Σίγουρα μια ιδανική επιλογή για όλους τους δικτυωμένους σινεφίλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου