από την Γεωργία Τσιώρου
Το γραφένιο, ένα υλικό πάχους ενός μόλις ατόμου, χάρισε το βραβείο Νόμπελ σε δύο επιστήμονες ρωσικής καταγωγής. Η ανακάλυψη των Αντρε Γκέιμ και Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία νέων ειδών transistors που θα βασίζονται στην Κβαντική Φυσική.
Οι επιστήμονες Αντρέ Γκέιμ και Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, ρωσικής καταγωγής και οι δύο, μοιράστηκαν το Βραβείο Νομπέλ Φυσικής 2010, για τις επαναστατικές εργασίες τους στο "γραφένιο", ένα υλικό που μπορεί να φέρει επανάσταση στην ηλεκτρονική.
"Νιώθω μια χαρά. Κοιμήθηκα καλά. Δεν περίμενα το νόμπελ φέτος" δήλωσε ο Αντρέ Γκέιμ (τον βλέπετε στη φωτογραφία) και πρόσθεσε ότι το βραβείο δεν θα αλλάξει την καθημερινότητά του.
"Το γραφένιο είναι μία πολύ λεπτή μορφή άνθρακα -πάχους μόλις ενός ατόμου- που είναι ο καλύτερος γνωστός αγωγός της θερμότητας", διευκρινίζει η ανακοίνωση της Επιτροπής Νομπέλ της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών η οποία απονέμει το βραβείο, προσθέτοντας ότι "το γραφένιο είναι κατάλληλο για την παραγωγή διάφανων οθονών αφής, ίσως ακόμη και ηλιακών συλλεκτών".
Το γραφένιο, που αποτελείται από άτομα άνθρακα διατεταγμένα σε πλέγμα, ανακαλύφθηκε μόλις το 2004. Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει το πυρίτιο ως ηλεκτρονικό υλικό, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να αναπτυχθούν νέα είδη transistors βασισμένων στην Κβαντική Φυσική.
Ο Γκέιμ, 51 ετών, είναι Ολλανδός πολίτης, ενώ ο 36χρονος Νοβοσέλοφ έχει διπλή ρωσο-βρετανική υπηκοότητα. Και οι δύο εργάζονται στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στη Βρετανία.
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1 εκατομμύριο ευρώ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου