Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

Πλανήτης ίδιος με τη Γη


Και όμως υπάρχει πλανήτης που μοιάζει περισσότερο από κάθε άλλο με τη Γη!

Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν πλανήτη με βραχώδη επιφάνεια, ατμόσφαιρά και νερό, που μοιάζει στη Γη ακόμα και ως προς το μέγεθος. Εκτιμούν ότι θα μπορούσε να κατοικηθεί

Είναι Αμερικανοί αστρονόμοι που τον ανακάλυψαν και πιθανώς διαθέτει βραχώδη επιφάνεια, ατμόσφαιρα και νερό, έχει το μέγεθος περίπου του δικού μας, θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος λόγω της κατάλληλης θερμοκρασίας του και περιφέρεται γύρω από ένα κοντινό άστρο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πάρα πολλοί, ίσως 20 έως 40 δισεκατομμύρια "γήινοι" εξωπλανήτες υπάρχουν μόνο στο γαλαξία μας και σιγά-σιγά θα ανακαλύπτονται, καθώς εντείνεται η σχετική αστρονομική έρευνα.

Πρόκειται για τον εξωπλανήτη Γκλιέζε 581g που παρουσιάζεται στο περιοδικό αστροφυσικής “Astrophysical Journal”. Χρειάστηκαν 11 χρόνια παρατηρήσεων από αστρονόμους του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Σάντα Κρουζ και του Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον, υπό τον καθηγητή αστρονομίας και αστροφυσικής Στίβεν Βογκτ για να τον ανακαλύψουν. Η έρευνα έγινε με τη βοήθεια του δέκα μέτρων τηλεσκοπίου Κεκ της Χαβάης

Ο εξωπλανήτης Γκλιέζε 581g περιστρέφεται σε σχεδόν κυκλική τροχιά κάθε 37 γήινες μέρες γύρω από το άστρο-νάνο Γκλιέζε 581 μαζί με άλλους πέντε εξωπλανήτες. Βρίσκεται σε απόσταση «μόνο» 20 ετών φωτός από τη Γη , στον αστερισμό του Ζυγού.

Ο πλανήτης φαίνεται να έχει τριπλάσια έως τετραπλάσια μάζα και διάμετρο μεγαλύτερη κατά 1,2 έως 1,4 φορές σε σχέση με τη Γη. Δεν είναι ούτε πολύ ζεστός, ούτε πολύ κρύος (η μέση θερμοκρασία του εκτιμάται σε μείον 31 έως μείον 12 βαθμούς Κελσίου), πράγμα που τον τοποθετεί στην «ιδανική» ζώνη των κατοικήσιμων πλανητών, που θα μπορούσαν να φιλοξενούν κάποιες μορφές ζωής.

Η πιο κατοικήσιμη περιοχή του πλανήτη θα είναι αυτή που αποτελεί το "σύνορο" ανάμεσα στις ζώνες του φωτός (με εκτιμώμενη θερμοκρασία 71 βαθμών Κελσίου) και του σκοταδιού (με θερμοκρασία μείον 34 βαθμών). Όμως, θα είναι δύσκολο οι επιστήμονες να μάθουν αν όντως ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης φιλοξενεί ζωή, τουλάχιστον μέχρι να αναπτυχθούν νέες μέθοδοι και τεχνικές για την εξ αποστάσεως μελέτη ιχνών ζωής στην ατμόσφαιρα ενός τόσο μακρινού ουρανίου σώματος.

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί περίπου 500 εξωπλανήτες, αλλά κανείς ως τώρα δεν φαινόταν να πληροί τις προϋποθέσεις για φιλοξενία ζωής।

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου