Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Πάσχα στο Λεωνίδιο


από την Γεωργία Τσιώρου

Με λαμπρό τρόπο γιορτάζεται το Πάσχα στο Λεωνίδιο. Αξίζει, πραγματικά, να ζήσετε την εμπειρία των Άγιων Ημερών, συμμετέχοντας στα τοπικά έθιμα και το κέφι των κατοίκων. Αναπαράσταση της σταύρωσης, αερόστατα, γιορτές και γλέντια είναι μερικά μόνο από όσα θα δείτε!

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης γίνεται στο Λεωνίδιο αναπαράσταση της Σταύρωσης του Χριστού. Πρόκειται για ένα έθιμο που τραβά την προσοχή πολλών επισκεπτών καθώς γίνεται σε μια ατμόσφαιρα πραγματικά κατανυκτική. Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί, ακολουθεί η αποκαθήλωση και το σώμα του Ιησού μεταφέρεται από το σταυρό στον επιτάφιο. Ο ιερέας το τοποθετεί εκεί ενώ οι επιτάφιοι της περιοχής είναι στολισμένοι μόνο με βιολέτες – που συμβολίζουν το πένθος της χριστιανοσύνης – και αϊγιωργί.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, όλοι οι επιτάφιοι συγκεντρώνονται στο Ηρώο όπου τελείται λειτουργία με τη συνοδεία βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Το βράδυ της Ανάστασης, κάθε ενορία ανάβει τον ‘αφανό’ της, ένα βουνό από ξερόκλαδα, δηλαδή, στην κορυφή του οποίου τοποθετείται μια κόκκινη σημαία για να συμβολίζει τον Ιούδα. Μόλις σημάνουν μεσάνυχτα, οι κάτοικοι αφήνουν αμέτρητα πολύχρωμα αερόστατα στον ουρανό. Τα αερόστατα γεμίζουν χρώμα το βραδινό ουρανό μέχρι που χάνονται μέσα στη νύχτα! Καθώς όλα είναι αυτοσχέδια, οι κάτοικοι συναγωνίζονται από ενορία σε ενορία για το ποιος θα καταφέρει να εντυπωσιάσει περισσότερο.

Την Κυριακή του Πάσχα, όλο το Λεωνίδιο κερνά τους επισκέπτες ένα μεσημεριανό μεζέ από τους οβελίες, καθώς και κόκκινα αυγά για το τσούγκρισμα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, τελείται στην κεντρική πλατεία η Ακολουθία της Αγάπης όπου το Ευαγγέλιο διαβάζεται πρώτα στα τσακώνικα. Το γλέντι που ακολουθεί γλυκαίνει τη μέρα με δίπλες που φτιάχνουν οι γυναίκες του Λεωνιδίου.

1 σχόλιο: