Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Γιορτή της μητέρας


από την Γεωργία Τσιώρου

Αύριο 9 Μαίου είναι η γιορτή της μητέρας.Η γιορτή της μητέρας είναι κινητή εορτή προς τιμήν της μητέρας και γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.
Ας δούμε όμως τα ιστορικά στοιχεία αυτής της εορτής.

Στη Θεά Γαία (μητέρα Γη) ήταν αφιερωμένη μια γιορτή των αρχαίων Ελλήνων που λάμβανε χώρα την άνοιξη. Αυτή ήταν και η πρώτη μορφή εορτασμού της μητέρας. Τη γιορτή αυτή διαδέχτηκε η γιορτή αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας τη Ρέα. Η Ρέα ήταν μητέρα του Δία και συνεπώς όλων των θεών της αρχαίας Ελλάδας.

Στη Ρωμαική αυτοκρατορία συναντάμε τη γιορτή της μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη θεά Κυβέλη. Γιορτή που γινόταν κάθε Μάρτιο.
Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στο χρόνο θα φτάσουμε στην Αγγλία του 15ου με 16ου αιώνα μ.Χ. όπου η τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής είναι αφιερωμένη στις μητέρες και ονομάζεται Κυριακή της μητέρας.

Πλησιάζοντας τη σημερινή εποχή θα συναντήσουμε στις ΗΠΑ των αρχών του 20ου αιώνα τη δασκάλα Ann Maria Reeves Jarvis που διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Αγωνίστηκε για την καθιέρωση της γιορτής της μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαίου. Όπως η ίδια επιθυμούσε τη γιορτή την αφιέρωσε στη μητέρα της που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών μετά τη λήξη του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου. Οι αγώνες της δικαιώθηκαν το 1915 όπου το Κογκρέσο καθιέρωσε τη γιορτή αυτή.

Στη χώρα μας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίου του 1929. Τοποθετήθηκε την ημέρα αυτή θέλοντας να συνδυάσει τη γιορτή της μητέρας με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 60 η γιορτή μεταφέρθηκε στη δεύτερη Κυριακή του Μαίου.

Θα ήθελα να κλείσω αυτό το άρθρο μ’ ένα σύντομο λαικό μύθο που δείχνει την ανιδιοτέλειατης μητρικής αγάπης με θαυμαστό τρόπο: Κάποτε ήταν κάποιος που αγαπούσε πολύ μια κοπέλα. Αυτή του ζήτησε ως απόδειξη της αγάπης του να της φέρει την καρδιά της μητέρας του. Εκείνος πήγε σκότωσε τη μητέρα του και της ξερίζωσε την καρδιά με σκοπό να την προσφέρει στη γυναίκα που αγαπούσε. Προχωρώντας στο δρόμο και κρατώντας στα χέρια του την καρδιά, σκόνταψε και έπεσε. Τότε ακούστηκε μια φωνή από τη μητρική καρδιά που έλεγε: Χτύπησες παιδί μου;

Έτσι είναι η καρδιά κάθε μητέρας. Αυτή η Κυριακή 9 Μαίου είναι μια ευκαιρία να της δείξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε την αγάπη μας. Και αυτό είναι κάτι που καλό θα είναι να το θυμόμαστε όχι μόνο αυτή τη μέρα αλλά καθημερινά όπως εκείνη μας δείχνει τη δική της αγάπη κάθε στιγμή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου