Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Το διάσημο μήλο του Νεύτωνα στο διάστημα


Ένα κομμάτι από τη διάσημη μηλιά που ενέπνευσε στον Ισαάκ Νεύτωνα τη θεωρία της βαρύτητας, θα έχει την ευκαιρία να αψηφήσει τη βαρύτητα και να αιωρηθεί στο κενό, καθώς θα μεταφερθεί στο διάστημα με την επόμενη αποστολή της NASA. To δείγμα ξύλου, μήκους περίπου δέκα εκατοστών, προέρχεται από το αυθεντικό δέντρο από όπου, πριν από περίπου 350 χρόνια, έπεσε το πιο φημισμένο μήλο στην παγκόσμια ιστορία.

Το δείγμα, που φυλάγεται στα αρχεία της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, δόθηκε δανεικό στον βρετανικής καταγωγής αστροναύτη δρα Πίτερ Σέλερς, ο οποίος θα το πάρει μαζί του με το διαστημικό λεωφορείο "Ατλαντίς", στην επόμενη πτήση που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα διαρκέσει 12 μέρες και θα είναι η τελευταία του "λεωφορείου" της αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με το BBC, τα ξένα πρακτορεία και τον "Γκάρντιαν".

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 350 "γενεθλίων" της Βασιλικής Εταιρίας, του αρχαιότερου και πιο αξιοσέβαστου επιστημονικού ιδρύματος στον κόσμο, όπου ο Νεύτων είχε διατελέσει πρόεδρος. Το δείγμα της μηλιάς -πάνω στην οποία είναι χαραγμένο το όνομα του Νεύτωνα- θα συνοδεύεται στο διαστημικό ταξίδι του από ένα παλαιό πορτρέτο του επιστήμονα, το οποίο ο βρετανο-αμερικανός αστροναύτης επίσης δανείστηκε από τη Βασιλική Εταιρία. Τόσο η μηλιά όσο και το πορτρέτο θα επιστραφούν στην Βασιλική Εταιρία μετά το ταξίδι και πρόκειται να αποτελέσουν μόνιμο έκθεμά της.

"Η μηλιά, όσο βρίσκεται εκεί πάνω, δεν θα βιώνει καμία βαρύτητα, έτσι αν είχε κάποιο μήλο, αυτό δεν θα έπεφτε. Είμαι σίγουρος ότι ο σερ Ισαάκ θα ευχαριστιόταν πολύ αν έβλεπε κάτι τέτοιο - υποθέτοντας ότι θα άντεχε τα διαστημικά ταξίδια!- καθώς θα αποδείκνυε ότι ο πρώτος του νόμος για την κίνηση των σωμάτων είναι σωστός", δήλωσε ο 55χρονος Σέλερς, που εξέφρασε την χαρά του, επειδή συμμετέχει στην ιστορική αποστολή, ενώ, όπως είπε, εκτός από την μηλιά, θα μεταφέρει στο διάστημα και μια σημαία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που θα διεξαχθούν στο Λονδίνο.

Ο Νεύτων, ένας από τους διασημότερους φυσικούς και μαθηματικούς όλων των εποχών, διηγήθηκε την ιστορία με το μήλο (η οποία συνέβη το 1666), στον φίλο του Γουίλιαμ Στάκλεϊ, ο οποίος τη συμπεριέλαβε για πρώτη φορά στη βιογραφία του Νεύτωνα που δημοσίευσε το 1752.

Ο Νεύτων (1643 - 1727) για πρώτη φορά παρουσίασε τη θεωρία της βαρύτητας και τους νόμους της κίνησης στο διάσημο πλέον έργο του "Principia" που εκδόθηκε το 1687. Σύμφωνα με τη διήγηση του 1752 από τον Στάκλεϊ, η θεωρία της βαρύτητας "του πέρασε από το μυαλό από την πτώση ενός μήλου, καθώς καθόταν και διαλογιζόταν. Γιατί το μήλο πάντα πέφτει κάθετα προς το έδαφος;, σκέφτηκε… Γιατί δεν πηγαίνει προς τα πλάγια ή προς τα πάνω; Αλλά συνεχώς προς το κέντρο της γης; Σίγουρα, ο λόγος είναι ότι η γη το έλκει. Πρέπει να υπάρχει μια δύναμη έλξης στην ύλη…".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου