Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Η νύχτα των Μουσείων - Τα Μουσεία για την κοινωνική αρμονία

από την Γεωργία Τσιώρου

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων ενώ από το 2005 καθιερώθηκε στις 15 Μαΐου από τη Γαλλία η Νύχτα Μουσείων, κατά την οποία τα μουσεία που συμμετέχουν στον εορτασμό, παραμένουν ανοικτά με ελεύθερη είσοδο από τη δύση του ηλίου έως τη μία μετά τα μεσάνυχτα.
Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».

Στις 18 Μαίου κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα μουσεία της χώρας είναι ελεύθερη


Φέτος μια μεγάλη μουσική συναυλία διοργανώνουν τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων, την Τρίτη 18 Μαΐου και ώρα 21:00, στον προαύλιο χώρο του «Μουσείου Ακρόπολης».

Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία, υπό την μουσική διεύθυνση του μαέστρου και Προέδρου των Μουσικών Συνόλων Γιώργου Κατσαρού, θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από ξένα μιούζικαλ, γνωστά αθηναϊκά τραγούδια καθώς και μελωδίες από γνωστές οπερέτες.

Την Τρίτη 18 Μαΐου το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης θα παραμείνει ανοιχτό από τις 10:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο. Στις 19:30 διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) εκδήλωση με θέμα «Μουσεία για την κοινωνική Αρμονία, ενώ υπάρχουν και εκπτώσεις στις εκδόσεις και τα αντικείμενα.

Το Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο της Οδού Πειραιώς) θα έχει ειδικό ωράριο λειτουργίας από τις 19:00 έως τις 24:00 το βράδυ. Από τις 19:00 έως τις 21:00 θα είναι ανοιχτές για το κοινό οι εκθέσεις Ενδύεσθαι και η Πόλη του Αρά Γκιουλέρ. Μουσική εκδήλωση διοργανώνεται στις 21:00 το βράδυ σε λάτιν ρυθμούς, ενώ υπάρχουν και εκπτώσεις στις εκδόσεις και τα αντικείμενα.

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο θα είναι ανοιχτό από τις 10:00 έως τις 23:00, διοργανώνει ξεναγήσεις, εγκαίνια της έκθεσης «Time Within us», στο πλαίσιο της Μπιενάλε Φωτογραφίας, θεατρική παράσταση και μουσικές εκδηλώσεις.

Την Τετάρτη 19 Μαΐου στις 19:30 το βράδυ το Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1) διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για την προσφορά του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Εορτασμοί και στην Ευρώπη

Από το λιμάνι Κομπ της Ιρλανδίας έως του Βλαδιβοστόκ, η Ευρώπη των μουσείων θα γιορτάσει το βράδυ του Σαββάτου: τουλάχιστον 3.000 μουσεία θα ανοίξουν τις πύλες τους δωρεάν τη νύχτα, για έκτη φορά από τότε που καθιερώθηκε η Ευρωπαϊκή Νύχτα, αριθμός αυξημένος κατά 250 σε σχέση με πέρυσι.

Πέρυσι 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι μετείχαν στη Νύχτα των μουσείων στη Γαλλία. Η εκδήλωση σε όλους τους πολίτες, αλλά κυρίως στους νέους και σε όσους συνήθως δεν επισκέπτονται τα μουσεία.

«Βάλτε τη νύχτα μέσα σε ένα μουσείο. Είναι ένας τρόπος να το κάνετε πιο οικείο, να το απελευθερώσετε από την πολυτελή μορφή του, να το νιώσετε σαν ένα σπίτι, ένα σπίτι μνήμης» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν, επισημαίνοντας την ευρωπαϊκή διάσταση της εκδήλωσης με το άνοιγμα όλων αυτών των μουσείων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την ίδια στιγμή.

Η Νύχτα των Μουσείων ξεκίνησε το 2005 από το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, το οποίο είναι φορέας-συντονιστής του εορτασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η UNESCO στηρίζει την πρωτοβουλία από το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου